Gratis verzending vanaf €50,- (NL-BE-DU)
Persoonlijk door ons verpakt en verstuurt vanuit onze winkel
Fysieke yogawinkel in Amsterdam
Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Nederlands
  • Mediteer comfortabel op een meditatiebankje

    Yogisha - 08 / Jun / 2020

    Mediteer comfortabel op een meditatiebankje

    Als je graag op je knieën zit tijdens je meditatie is een meditatiebankje waarschijnlijk een perfecte fit! Ontdek de voordelen van mediteren op een bankje en de geheimen van het vinden van de ideale houding.

    Meditatiebanken zijn speciaal ontworpen voor knielende meditatie oefeningen, en worden gebruikt om tijdens het mediteren een fijne houding aan te nemen. Het doel van een meditatiebankje is om het bovenlichaam te ondersteunen en het gewicht op de knieën, schenen en enkels tijdens knielende meditatie te verminderen. Als je graag op je knieën zit is een bankje misschien prettiger voor je dan een meditatiekussen, en hier is waarom!


    Rechte houding

    De zitting van het meditatiebankje helt iets naar voren waardoor je heupen zich naar voren roteren. Dit maakt het makkelijker om actief rechtop te blijven zitten zonder in je onderrug te hangen. Hierdoor ervaar je geen compressie of belasting in je onderrug en zit je langer comfortabel. 


    Geen gevoelloosheid

    Van het lang in kleermakerszit zitten krijgen veel mensen last van gevoelloosheid of tintelingen in de lies en bovenbenen. Dit is omdat er vaak vrij veel spanning op de lies staat en de bloedcirculatie bij je knieën belemmert kan worden. In een knielende houding wordt deze druk beter verdeelt en staat er minder spanning op de liezen. Hierdoor kun je vaak langer zitten zonder tintelingen of gevoelloosheid.


    Diepere ademhaling

    In de knielende zitpositie zit je erg rechtop. Door deze rechte houding hebben je longen meer ruimte, wat zorgt voor een diepere ademhaling.


    Verbeterde concentratie

    Op een meditatiebankje zit je vrij actief omdat je buikspieren actief moeten blijven om je rechtop te houden. Deze subtiele activatie kan je helpen je concentratie te bewaren tijdens je meditatie.

     

     

    Hoe zit ik op een meditatiebankje?

    Een zacht oppervlak

    Je meditatiebankje gebruik je het beste op een zacht oppervlak om twee redenen. Ten eerste is dit comfortabeler voor je knieën en enkels. Hoewel het grootste deel van je gewicht op de bank ligt, zult je nog steeds enige druk op je knieën hebben wanneer je het meditatiebankje gebruikt. Ten tweede zorgt een zacht oppervlak ervoor dat het meditatiebankje niet verschuift. Meditatiebankjes zijn gemaakt van hout en kunnen iets verschuiven als je ze op hout of een ander hard oppervlak gebruikt. Gebruikt een meditatiebankje daarom altijd op een yogamat of, voor extra comfort, op een zabuton. Een zabuton isoleert ook goed waardoor je geen last hebt van kou die uit de vloer optrekt.


    Houd je enkels plat of ondersteun ze met een deken of handdoek

    Als je enkels flexibel genoeg zijn, is de ideale positie voor hen om ze plat en recht achter je te houden, met de voetzolen naar boven gericht. Als je enkels hier echter niet flexibel genoeg voor zijn, kun je er een opgerolde deken of handdoek onder leggen, waardoor ze in een meer neutrale positie kunnen rusten.

    Kies voor een kussentje

    Het harde houten meditatiebankje is niet altijd even comfortabel voor je zitbotjes. Daarom is het fijn om een kussentje of iets anders zachts op het zitoppervlak te leggen.


    Houd je rug lang en recht

    Meditatiebanken maken het gemakkelijker rechtop te zitten, maar je moet nog steeds letten op hoe je zit. Probeer niet te veel naar voren te leunen en let erop dt je niet in je onderrug hangt. Het helpt om je een voor te stellen dat er draadje vanuit je kruin naar het plafond gaat die je subtiel omhoog trekt. Door dit te visualiseren hou je makkelijk je rug recht en creër je ruimte in je wervelkolom. 

     

    Meditatiebankjes bij Yogisha

    Bij Yogisha vind je meditatiebankjes met verschillende designs en hoogtes. Er zijn een paar verschillen waar je op kunt letten zodat jij het perfecte bankje voor jou kan vinden!

     
    Vaste hoek of afgeronde poten

    Het zitvlak van een meditatiebankje helt altijd iets naar voren. Dit kan op twee verschillende manieren bereikt worden: met een vaste hoef of met afgeronde poten. De afbeelding hieronder illustreert het verschil. Een bankje met een vaste hoek is stabieler, maar biedt niet de mogelijkheid om de helling van het zitvlak aan te passen. Een bankje met afgeronde poten vereist een iets actievere zit en biedt de mogelijkheid om een beetje te spelen met de helling van het zitvlak.

     
    Benen bij elkaar of uit elkaar

    Er zijn meditatiebankjes waarbij de poten in het midden zitten, en bankjes waarbij de poten aan de buitenkant zitten. Het is daarom handig om je af te vragen of je liever met je benen bij elkaar of uit elkaar zit. Op de foto hierboven zie je een voorbeeld van de twee verschillende stijlen. Het voordeel van een meditatiebankje met de poten in het midden is dat je je benen er makkelijk vanaf de zijkant onder kan schuiven.


    Opklapbaar

    Handig is dat sommige bankjes zijn voorzien van scharnieren zodat je het meditatiebankje kunt inklappen tot een compact formaat en makkelijk kan meenemen. Dit is erg makkelijk als je je bankje vaak meeneemt, maar het doet ook iets af aan de stabiliteit van het bankje. Als je het bankje alleen thuis gebruikt is een bankje zonder inklapbare poten misschien prettiger.

     

    Voor een nog meer comfortabelere en zachtere zit is een meditatiebankje heel fijn te combineren met een meditatiemat of zabuton. Ontdek ook onze andere meditatieproducten zoals meditatiekussens, meditatiestoelen, oogkussens en meditatiedekens.

     

    Hulp of advies nodig?

    Heb je behoefte aan hulp of advies bij het vinden van jouw perfecte meditatiebankje? We helpen je graag! Neem contact met ons op via [email protected] of bel naar 020- 664 07 43. Ook zijn alle meditatiebankjes te proberen in onze winkels in Den Haag en Amsterdam.

    • Nel Magielsen Nel Magielsen 08 / Jun / 2020 @ 13:21

      Ik heb een kunstknie,en kan moeilijk op de grong gaan zitten,en een meditatie bankje gaat ook niet,kan niet in die houding zitten.
      Wat kan ik het beste dan doen?

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Yogisha 9,5 / 10 - 1557 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »