Het juiste meditatiekussen is stevig en heeft een goede hoogte. De bekleding is supersterk. De meeste meditatiekussens zijn rond. Het klinkt allemaal eenvoudig; toch is er wel wat meer over te zeggen.
Het geheim van boekweit
Al onze meditatiekussens zijn gevuld met boekweitkaf. Als boekweit wordt geoogst, dan blijven de schilletjes die rond het zaad zaten over. Naarmate ze verder uitdrogen worden ze hard als hout, maar door hun halfronde vorm met soms een uitsteeksel grijpen ze onder druk goed in elkaar tot een stevige massa die zich vormt naar de zit en enigszins veerkrachtig blijft. Dit maakt boekweit ideaal als vulling voor meditatiekussens.
Onverslijtbaar katoen
De meditatiekussens van Yogisha worden gemaakt van een supersterk, onverslijtbaar natuurlijk katoen. In de buitenhoes zit een binnenhoes van een fijner katoen, waardoor het meditatiekussen niet stuift.
De dubbele rits
Als je wel eens in een meditatiecentrum bent geweest, dan ben je ze ongetwijfeld wel eens tegengekomen: meditatiekussens die zijn ‘doorgezeten’, een slappe zak, veel te laag, en soms plat als een pannenkoek. Het boekweitkaf wordt na verloop van tijd compacter en vergruist een beetje; dit is een natuurlijk proces. Ieder meditatiekussen heeft vroeger of later dus wat extra vulling nodig, net zoals een fietsband soms even moet worden opgepompt. Dit is een lastige klus als, zoals bij vele meditatiekussens, de binnenhoes is dichtgenaaid. Bij Yogisha zijn beide hoezen (binnen- en buitenhoes) voorzien van een rits. Bijvullen is dus een kwestie van twee ritsen opentrekken: een fluitje van een cent. Tevens zijn er bij Yogisha aparte bijvulzakjes met boekweitkaf te koop.
Welke hoogte past bij jou?
De hoogte van een meditatiekussen wordt uitgedrukt in de breedte van de cilindervormige band. De standaard hoogte is 13 cm en voor de meeste mensen is dit een goede maat om een kleermakerszit te ondersteunen. Er zijn variaties verkrijgbaar van 5, 9 en 17 cm hoog.
De juiste maat wordt bepaald door je lengte, bouw en lenigheid, met name in het heupgewricht. Hoe leniger je bent, hoe lager je kunt zitten. Kom even zitten in de winkel en je weet welke maat bij je past. Overigens is de bandbreedte geen absolute maat voor de hoogte: door bij of af te vullen kun je het meditatiekussen boller of minder bol maken en daarmee ook nog iets in de hoogte variëren.
Halve maan of toch maar een rondje?
Er zijn meditatiekussens in de gekste vormen. Zo geeft een halvemaanvorm iets meer steun aan de dijen en is het voor sommige mensen makkelijker om rechtop te blijven zitten door het schuine vlak. Als je geen speciale voorkeur hebt, kies dan een standaardkussen: de cirkelvorm. Deze vorm heeft zich in vele decennia en tradities bewezen.
Wat is jouw ideale zit?
Een van de grootste misvattingen over zitmeditatie is dat de houding de kwaliteit van je meditatie bepaalt. Veel mensen denken daarbij aan plaatjes van oosterse guru’s in lotuszit. Maar meditatie is geen oefening in ascese! Er zijn veel houdingen mogelijk en ze zijn allemaal even goed. De meest gangbare is de kleermakerszit of, als je wat leniger bent, de halve lotus. Maar je kunt ook gewoon op je knieën zitten met je kont op het meditatiekussen, en je benen ernaast, precies zoals je op een bankje zit.
Als de houding niet belangrijk is, waarom dan niet gewoon op de bank, zul je denken. Wel, er is wel een verschil tussen een ascetische houding en een luie houding. Met je lichaamshouding druk je wel iets uit; een bepaalde innerlijke houding. Door gemakkelijk, maar wel waardig en rechtop te zitten, ondersteun je met je lichaam de meditatiehouding. Bovendien is het prettig om stevig en dicht bij de grond te zitten. Dat maakt het wat makkelijker om ‘uit je hoofd te gaan’.
Meditatiekussens en meer
En dan zijn er natuurlijk de meditatiestoeltjes en -bankjes, al dan niet opvouwbaar. Sommige mensen zweren bij een meditatiebankje of -stoeltje in plaats van een kussen. Een bankje is met name prettig als je liever met je benen bij elkaar zit. De bankjes hebben meer ruimte voor je benen en helpen je je bekken naar voren te kantelen en zo te zitten met een rechte rug. Yogisha verkoopt meditatiebankjes van bamboe in verschillende maten en stijlen. Een stoeltje, zoals een BackJack, geeft meer ondersteuning aan de rug.
Daarnaast bestaat er een zabuton; een meditatiemat uit de zentraditie voor onder je meditatiekussen. Deze matten bieden bescherming voor je gewrichten en isolatie, vooral dat laatste kan erg prettig zijn op koudere dagen. Voor mensen die last hebben van hun knieën of ergens meer steun nodig hebben tijdens het zitten, zijn er steunkussentjes verkrijgbaar.
Eerlijke productie
De kussens van Yogisha worden speciaal op bestelling in een Nederlands atelier met de hand gemaakt. Het boekweitkaf wordt geleverd door Nederlandse boeren. Hierdoor kunnen we garanderen dat de producten ethisch geproduceerd zijn en houden we onze impact op het milieu klein.
Zitten, en dan?
Dan zit je op je kussen, en dan? Zitmeditatie stamt, net als yoga, uit een vijfduizend jaar oude traditie. Zitmeditatie is simpel, maar niet gemakkelijk. Daar kan je best wat richtlijnen en ondersteuning bij gebruiken. Bij Yogisha vindt je een ruime sortering meditatietimers en praktische boeken over meditatie en mindfulness. Ook kan het verstandig zijn om te starten met cd’s voor live begeleiding. Zo heb je je eigen meditatieleraar aan huis. Daarnaast kunnen klankschalen & tingsha’s en doeken en dekens extra ondersteunen tijdens de meditatie.
Duurzaam meditatiekussen kopen bij Yogisha
Onze meditatiekussens zijn zowel in onze yogawinkels in Amsterdam en Den Haag als in de online yoga webshop te koop. De meditatiekussens van Yogisha zijn op een eerlijke wijze geproduceerd in een atelier in Nederland. Het sterke katoen is onverwoestbaar, waardoor het kussen met gemak vele jaren meegaat.